Activiteiten

 
 
Zondag 11 juni, 14.00 uur: gratis rondleiding.
Elke 2e zondag van de maand kunt u profiteren van een gratis rondleiding in het museum, waarbij ook de Ezinger wierde wordt bezocht
 
Zaterdag 17 juni, 10.30 – 16.00 uur.
Ontdek de watertemmers! Een fietstocht langs water, wierden en monnikenwerk.
Hoe hielden ze vroeger droge voeten als het water kwam? Wie regelden dat? En wat zie je daarvan terug in het landschap tussen Ezinge en Aduard? Dat is te ontdekken tijdens deze excursie van Museum Wierdenland en het Kloostermuseum.
 
De start is in Museum Wierdenland met koffie en een korte uitleg over de vroegere zee-inbraken en waterlopen in dit gebied. Dan stappen we op de fiets. Langs een autoluwe route bezoeken we de wierden van Ezinge, Feerwerd, Beswerd en Fransum. Onze gids licht toe hoe men, dankzij deze woonheuvels, het water wist te 'temmen'.
 
Onderweg maken we ook kennis met andere watertemmers: de monniken van Aduard. We zien wat zij tot stand brachten, onder meer bij de Aduarder zijlen en het Aduarderdiep.
 
Aangekomen in het Kloostermuseum van Aduard staat eerst een goede koffietafel met luxe broodjes en suikerbrood/krentenbrood klaar in de ommuurde kloostertuin.
Daarna geeft de gids uitleg hoe het 'watermanagement' van destijds werd geregeld vanuit het grote klooster in Aduard.
 
De terugweg gaat langs een aantal door de monniken aangelegde dijken en onderweg zien we ook weer een aantal 'huiswierden' in het landschap. We sluiten af in Museum Wierdenland met een kop thee.
 
Ter herinnering aan deze tocht is in het Kloostermuseum en Museum Wierdenland het boekje 'Watermanagement door de monniken van Aduard' aan te schaffen (€ 8,50).
 
Afstand: 35 km.
Aantal deelnemers: maximaal 12.
Aanmelden via boekingen@wierdenland.nl.
Kosten: € 25,50 of € 19,50 met Museumkaart.
Inbegrepen zijn de toegang tot Museum Wierdenland, de toegang tot Kloostermuseum Aduard (en de voormalige 13e eeuwse ziekenzaal van de monniken), de toelichting onderweg door een gids, koffie en thee in beide musea en een smakelijke lunch.
De fietstocht voert ook langs dit kerkje op de wierde van Fransum.
 
Zondag 18 juni, 14.00 – 16.30 uur: Archeologiecircuit.
In het kader van de Landelijke Archeologie-dagen organiseert Museum Wierdenland op zondag 18 juni een archeologiecircuit waarbij kinderen en volwassenen deel kunnen nemen aan diverse archeologische activiteiten.
 
Men kan o.a. eigen vondsten laten determineren; kinderen kunnen onder begeleiding van een archeoloog zelf een opgraving doen, een lapje weven zoals het vroeger op de wierden gedaan werd, of een spelletje spelen met archeologische spelmaterialen. Verder is er voor de kinderen een speurtocht door de zaal met archeologische vondsten. Als ze het hele circuit gedaan hebben worden ze beloond!
 
Kosten: entree van het museum.
Opgave: boekingen@wierdenland.nl (niet verplicht).
Locatie: Museum Wierdenland, Van Swinderenweg 11, Ezinge.
 
Vrijdag 30 juni, 17.00 – ca. 19.30 uur: Zomerverhalen.
Aan het begin van de zomer schijnt de zon vaker en de avonden worden langer. We zijn graag buiten, hebben vakantie en beleven avonturen. Op vrijdag 30 juni organiseert Museum Wierdenland aan het eind van de dag, in samenwerking met de werkgroep Trijntje Soldaats en het Kinderboekenhuis uit Winsum, een voorlees- en vertelevenement.
 
De deelnemende organisaties hebben zelf vertellers en voorlezers, maar we nodigen iedereen uit om ook een (kort) verhaal te komen vertellen of voor te lezen!
 
Dus kunt u of kan een van uw kinderen goed voorlezen of vertellen, meld u zich/meld je dan aan! Het gaat om verhalen met een zomers thema van max. 10 minuten. Iedereen (volwassenen en kinderen) die een verhaal wil voorlezen of vertellen kan zich aanmelden via educatie@wierdenland.nl
 
Kosten: € 2,50 incl. pannenkoek en drinken.
Aanmelden om naar 'Zomerverhalen' te komen luisteren mag, maar hoeft niet, via boekingen@wierdenland.nl.
Locatie: Museum Wierdenland, Van Swinderenweg 11, Ezinge.