6 oktober

:

einde expositie 'Syrië' & biermiddag

 
 
Theo de Feyter, Palmyra Bel-temple
 
Zondag 6 oktober is de laatste dag van de Syriëtentoonstelling, en dat sluiten we feestelijk af met een middag over bier. Museum Wierdenland heeft een eigen biertje laten brouwen door brouwerij Baxbier in Groningen, van ingrediënten die al 2500 jaar in de regio voorkomen, zoals vlierbloesem en emmertarwe: Wierdebier. In de regio waar Syrië nu ligt werd al zo’n 4500 jaar voor Christus bier gedronken. Een deel van de Syriëtentoonstelling gaat over de oorsprong van bier in het Midden-Oosten.
 
Programma:
 
Kosten: €12 pp., inclusief koffie en thee, entree museum, lezing, rondleiding en deelname aan de bierproeverij.
 
Opgave: boekingen@wierdenland.nl.
 
Er is maar plaats voor maximaal 40 personen, dus wees er snel bij!
 

13 oktober

:

gratis rondleiding 2e zondag van de maand

 
Elke 2e zondag van de maand verzorgt het museum een gratis rondleiding onder leiding van een deskundige gids. Daarbij wordt ook de wierde van Ezinge bezocht.
 
Aanvang: 14.00 uur.
 
Opgave: niet nodig.
 

16 oktober

:

lezing over streekeigen fruitbomen Erven & Tuinen Westerkwartier

 
Jan Veel, van Vrienden van het Oude Fruit, vertelt over specifieke soorten appels, peren en pruimen van het Westerkwarier. Heidi Renkema, directeur van Museum Wierdenland, geeft interessante informatie over de historie van fruit op de wierden. Jan Woltema, ook van Vrienden van het Oude Fruit, laat ons verschillende soorten appels en peren zien en proeven. En Stieneke van der Wal, van Het NoorderErf, geeft uitleg over het snoeien van fruitbomen en over de nieuwe workshops van Erven & Tuinen Westerkwartier die binnenkort worden georganiseerd.
Plaats: Museum Wierdenland, Van Swinderenweg 10, Ezinge.
Tijd: woensdag 16 oktober, 20.00 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur).
Kosten: € 2,50, incl. koffie en thee.
Opgave: niet nodig.
 

19 oktober

:

eerste dag nieuwe wisselexpositie 'Groningen, Kunstenaarsparadijs!?'

 
27 professionele Groninger kunstenaars exposeren hun werk, toegelicht met teksten en anekdotes over hun kunstenaarschap in onze provincie. Prachtige werken uitgevoerd met diverse materialen en technieken.
 
De kunstenaars nemen allen deel aan 'Pakje Kunst', dat de museumbezoekers de gelegenheid biedt om voor slechts 2 x € 2,- een klein door hen gemaakt verrassingsdoosje uit een verbouwde sigarettenautomaat te trekken.
 
In november zijn er workshops waarbij u onder begeleiding van een van de kunstenaars zélf een verrassingsdoosje kunt maken, bijvoorbeeld als cadeautje voor Sinterklaas of Kerst.
 
De tentoonstelling loopt tot 13 april 2020. Meer info volgt. Zie ook deze pagina.
 

19 oktober

:

eerste dag nieuwe kindertentoonstelling 'Wies op Wier'

 
In deze kindertentoonstelling laten de kinderen van basisschool 'Op Wier' zien wat ze bijzonder vinden aan Ezinge. Ieder kind richt een eigen vitrinekastje in, dat in het museum komt te hangen.
 
De tentoonstelling is onderdeel van een 'leergemeenschapsproject' van Museum Wierdenland, de Hanzehogeschool en basisschool 'Op Wier'. Het project wordt begeleid door Joke Leenders, Cultuuronderwijs.
 
De tentoonstelling loopt tot 13 april 2020. Meer info volgt.
 

27 oktober

:

Oktober Kindermaand: Mien Lutje Lanteern

 
Op 27 oktober (13.00-16.00 uur) organiseert het museum in het kader van 'Oktober Kindermaand' de kinderactiviteit 'Mien Lutje Lanteern'. Kinderen van 4-12 jaar zijn welkom en kunnen een lantaarn maken van bieten, blikjes en pompoenen. Jonge kinderen kunnen een lampion beschilderen. Ouders en grootouders zijn van harte welkom om mee te komen helpen. De activiteit is deze maand gratis voor kinderen. Volwassenen betalen de reguliere entree (museumkaarthouders gratis).