AGENDA

De activiteitenagenda 2018 is nog niet gereed. Zodra hij klaar is wordt hij op deze pagina geplaatst. Wel kunt u alvast noteren:
 
Zondag 4 februari
Kinderactiviteit 1e zondag van de maand, 14:00 tot 16:00 uur.
Activiteit: naadvilten (een polsbandje of een mooie hanger maken).
Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Kinderen vanaf 6 jaar zijn ook welkom, maar dan onder begeleiding van een volwassene.
Kosten: 2,50 euro voor museumkaarthouder; zonder museumkaart: 5,00 euro. Voor iedere jonge deelnemer is er een gratis glaasje ranja!
Aanmelding via boekingen@wierdenland.nl.


Agenda 2017

DECEMBER
10 december
Rondleiding
>
Rondleiding 10 december
Elke tweede zondag van de maand verzorgt het museum een gratis rondleiding onder leiding van een deskundige gids. Daarbij wordt ook de wierde van Ezinge bezocht.
De rondleiding begint om 14.00 uur, opgave is niet nodig.
15 december
Pioniers van het Noorden
>
15 december
Opening expositie 'Pioniers van het Noorden'.
'Pioniers van het Noorden, op ontdekkingsreis door het Fries-Groningse terpengebied' neemt de bezoeker mee op een tijdreis langs de eerste vormen van watermanagement in Nederland.
De tentoonstelling is het resultaat van drie jaar onderzoek dat gedaan is door wetenschappers van de RijksUniversiteit Groningen samen met bewoners van de Friese dorpen Firdgum, Wijnaldum en Hallum, en de Groningse dorpen Ulrum, Warffum en Godlinze, naar de ontstaansgeschiedenis van deze plaatsen.
Hoe werden de onbewoonbare kwelderlandschappen onder zeeniveau in de zevende eeuw voor Christus langzaam maar zeker veranderd in een vruchtbaar kleigebied, dat na de achtste eeuw na Christus zelfs tot de dichtstbevolkte gebieden van Europa behoorde? Welke nu nog zichtbare sporen heeft de geschiedenis boven en onder de grond achtergelaten in deze dorpen?
Archeologische vondsten, oude kaarten en moderne foto's nemen de bezoeker mee naar een geschiedenis die - als je hem eenmaal ziet - nog springlevend is.
De expositie loopt tot en met 6 mei 2018.
21 december
Lezing Mans Schepers
>
Lezing 21 december
Wierdenland of terpenland?
In deze lezing gaat archeoloog Mans Schepers in op de stand van zaken met betrekking tot de kennis over het Noord-Nederlandse terpen- en wierdengebied. Hij laat toehoorders zien dat er nog veel hiaten zijn in het onderzoek naar de wierden, dat vooral gebaseerd is op een aantal iconische vindplaatsen uit twee regio's: Westergo en Middag-Humsterland. Dit doet hij aan de hand van botanische data en andere materiaalgroepen.
De huidige hiaten in het onderzoek beïnvloeden ons begrip van het wierdengebied als geheel, en maakt dat we veel van de vroegere diversiteit in tijd en ruimte links laten liggen. Zonde, vindt Schepers. Meer specialistisch onderzoek zou de kennis over het gebied verrijken en het begrip van het wierdengebied goeddoen.
De lezing begint om 20.00 uur, de inloop start om 19.30 uur. Toegang is gratis. Opgave kan via info@erfgoedpartners.nl
 
De avond wordt georganiseerd door Erfgoedpartners in samenwerking met Museum Wierdenland.
26 december
Tweede Kerstdag
>
Verhalenestafette 26 december
Op deze dag lezen medewerkers van het museum kerstverhalen voor aan jong en oud. Dus haal een glas glühwein of een beker warme chocolademelk, kruip gezellig dicht tegen elkaar aan en geniet van oude en nieuwe verhalen met een kersttintje!
Toegang bedraagt 5,00 euro, kinderen betalen 2,50 euro. Museumjaarkaarthouders mogen gratis naar binnen.