Agenda 2017

SEPTEMBER
16 september
Fietstocht
>
Fietstocht 16 september
Bekijk Middag - Humsterland eens vanuit een ander perspectief: vanaf de fiets! Op zaterdag 16 september start vanaf Museum Wierdenland in Ezinge een groep onder leiding van een deskundige gids om de regio fietsend te verkennen. Sluit u aan en maak (opnieuw) kennis met deze fraaie omgeving!
De tocht duurt ongeveer twee tot twee en een half uur en voert onder andere langs de geheimzinnige kolken van het Reitdiep. Onderweg vertelt de gids boeiende verhalen en interessante feitjes, en is er ruim gelegenheid tot het stellen van vragen. Wie geen fiets voorhanden heeft, kan er een huren via het museum.
De start is om 13.30 uur bij het museum. De kosten bedragen 8,00 euro per persoon, voor museumkaarthouders is dit 3,00 euro. Entree voor het museum, koffie en thee zijn inbegrepen.
Opgave kan via boekingen@wierdenland.nl.
24 september
Lezing
>
Lezing Thomas de Jager
Op zondag 24 september houdt Thomas de Jager in Museum Wierdenland een lezing over hoe vroeger en nu natuurlijke verfstoffen vervaardigd en gebruikt werden en worden.
De Jager, eigenaar van een ecologisch schildersbedrijf, geeft de lezing samen met René Laeven van verfspeciaalzaak Bossina. Een boeiend relaas over de historie van verf in de regio, binnen het kader van duurzaamheid en van het verantwoord omgaan met natuur en milieu. Er wordt onder andere ingegaan op vragen als: welke planten verbouwden de vroege wierdenbewoners om er verf uit te kunnen maken?; hoe ging een en ander precies in zijn werk?
Bezoekers kunnen uiteraard vragen stellen en bepaalde verfsoorten testen. Ook de olie- en korenmolen Woldzigt is vertegenwoordigd met zijn in Roderwolde geslagen lijnolie.
De lezing begint om 14.00 uur. De toegang is gratis toegankelijk voor museumbezoekers. Opgave vooraf is niet nodig.
24 september
Muziek bij 'Weelderige Wierde'
>
Muzikale omlijsting Weelderige Wierde.
Wie op zondag 24 september Museum Wierdenland bezoekt, kan vanaf 16.00 uur genieten van een muzikale omlijsting van de schilderijen van Matthijs Röling. Het Ezinger Kleinkoor zingt dan een aantal romantische liederen over tuin en natuur.
Het Ezinger Kleinkoor bestaat uit negen gevorderde amateurzangers, en staat onder leiding van Yvonne Treep. Op het programma staan enkele vierstemmige koorliederen uit het begin van de vorige eeuw, die het tuinleven en de natuur als onderwerp hebben. Bij elk lied staat het koor bij een schilderij dat het meest bij het lied past.
Het concert is een presentje voor de museumbezoekers van Wierdenland, in het op één na laatste weekend van de tentoonstelling 'Weelderige Wierde'. De expositie loopt nog tot en met 1 oktober 2017.
OKTOBER
8 oktober
Rondleiding
>
Rondleiding 8 oktober
Iedere tweede zondag van de maand verzorgt een van onze deskundige gidsen een gratis rondleiding in het museum, waarbij ook de wierde van Ezinge wordt bezocht. Aanvang: 14.00 uur.
29 oktober
Kinderactiviteit
>
Kinderactiviteit 29 oktober
Omdat het Halloween is, gaan we op zondag 29 oktober van 14.00 tot 16.00 uur bietenlampions maken. Lampions met een lichtje zijn leuk als het langer donker is en natuurlijk ook voor Sint-Maarten op 11 november. Je kunt ze maken van papier of kalebassen, maar ook van suikerbieten. We gaan eerst de bieten uithollen. Daarna maken we er figuurtjes en vormen in, die kun je later mooi zien als er een lichtje in de lampion brandt. Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Jongere kinderen alleen met begeleiding.
Kosten: € 5, museumkaart € 2,50.
Opgave: uiterlijk vrijdag 27 oktober op boekingen@wierdenland.nl.
NOVEMBER
5 november
Kinderactiviteit
>
Kinderactiviteit 5 november
Iedere eerste zondag van de maand organiseert Museum Wierdenland van 14.00 tot 16.00 uur een kinderactiviteit. Vandaag gaan we kaarsen maken van bijenwas. Het gebruik van kaarsen is al heel oud.In de Middeleeuwen waren kaarsen de belangrijkste lichtbron. En zelfs in de prehistorie werden in Midden-Italië al kaarsen gemaakt, van een stuk touw dat in olie of vet was gedrenkt. Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Jongere kinderen alleen met begeleiding.
Kosten: € 5, museumkaart € 2,50.
Opgave: uiterlijk vrijdag 3 november op boekingen@wierdenland.nl.
12 november
Rondleiding
>
Rondleiding 12 november
Iedere tweede zondag van de maand verzorgt een van onze deskundige gidsen een gratis rondleiding in het museum, waarbij ook de wierde van Ezinge wordt bezocht. Aanvang: 14.00 uur.
DECEMBER
10 december
Rondleiding
>
Rondleiding 10 december
Iedere tweede zondag van de maand verzorgt een van onze deskundige gidsen een gratis rondleiding in het museum, waarbij ook de wierde van Ezinge wordt bezocht. Aanvang: 14.00 uur.
26 december
Tweede Kerstdag
>
Verhalenestafette 26 december
Medewerkers van het museum lezen kerstverhalen voor onder het genot van warme choco en glühwein. Geschikt voor jong en oud.
Kosten: € 5, kinderen € 2,50. Museumkaart gratis.