Het Mysterie op de wierde
Het Mysterie
 
op de wierde
 
voor groepen 5 - 8
van de basisschool
 
Met ons nieuwe kinderprogramma "het Mysterie op de wierde" ontdekken de kinderen het verleden. Samen met de personages Kaatje en Jacob én de hele klas leren ze wat de mensen vroeger op de wierden deden, wat ze aten en in welke omgeving ze leefden. Ze ontdekken wat voor planten hier vroeger groeiden en hoe de mensen bepaalde soorten tot een voedzame maaltijd verwerkten. Of tot een medicijn tegen ziekten. Ze zullen begrijpen dat er vroeger geen supermarkten waren waar je alle producten uit verre windstreken kon kopen, en dat er geen dokter beschikbaar was met allerlei handige pilletjes. Ze ontdekken het verleden door samen met Kaatje en Jacob vier opdrachten uit te voeren. Bij elke opdracht valt er een gedeelte van de schatkaart te verzamelen. Zijn ze alle vier verzameld, dan kan het zoeken naar de oplossing beginnen.
 
Doel van het programma
Het museum wil graag dat alle kinderen uit deze regio weten wat een terp of wierde is, dat ze die herkennen, dat ze zich bewust worden van de omgeving waar ze wonen en dat ze weten hoe in deze regio al een paar duizend jaar is gewoond. Het museum wil leerlingen kennis laten maken met voeding en planten op en om de wierde, vroeger en nu. De kinderen leren een aantal planten kennen uit hun omgeving waarvan onderdelen eetbaar zijn. Ze leren door middel van kleine onderzoekjes meer over archeologie, voeding en botanie. Daarnaast leren ze naar vormen en materiaal te kijken en relaties te leggen tussen materiaal, vorm, smaak en gebruik.
 
Groepen waarvoor het programma bedoeld is
Het programma is bedoeld voor de groepen 5 t/m 8 van de basisschool. Er kunnen maximaal 24 leerlingen per keer meedoen.
Scholen kunnen zich aanmelden en reserveren via de website van Erfgoedpartners Groningen, zie aldaar voor verdere details en gegevens over de kosten.
 
Omschrijving van het programma
 
Een leuke tip
Het programma is niet alleen leuk en leerzaam voor leerlingen van de groepen 5 t/m 8 van de basisschool. Het is ook bijzonder geschikt voor andere groepen met kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar. Zo kan het gebruikt worden als basis voor een origineel en bijzonder kinderfeest!!
Wilt u meer weten over deze mogelijkheid en de kosten? Neem dan contact op met:
H.T. Rutgers, educatie@wierdenland.nl, 0594-769055 of 06-40624025.

ALLE VASTE ACTIVITEITEN