Tells in Syrië
De wierden van het Midden-Oosten?

Het terpen- en wierdengebied is een uniek gebied, maar toch minder uniek dan we misschien denken. Het Nabije Oosten kent vergelijkbare woonheuvels: tells. Tells zijn ontstaan door eeuwen van menselijke bebouwing op dezelfde plaats. Zijn deze woonheuvels in Syrië misschien ook bedoeld als bescherming tegen overstromingen, precies zoals in het Noord-Nederlands wierdengebied?
 
Museum Raqqa vertelde het verhaal van de tells. Helaas heeft de oorlog in Syrië ook haar sporen achtergelaten in dit museum: het is deels verwoest en de collectie is geplunderd. Gelukkig zijn er voorwerpen uit de regio bewaard gebleven en hebben Nederlandse musea Syrische vondsten in hun collectie, die ze voor de gelegenheid hebben uitgeleend aan Museum Wierdenland. Aan de hand van deze voorwerpen komen we meer te weten over het leven op de tells.
 
In de Syrië-tentoonstelling worden de nieuwste archeologische bevindingen gepresenteerd. De overeenkomsten en verschillen tussen een tell en een wierde of terp worden uitgelegd. Er wordt aandacht besteed aan het boek van Agatha Christie ‘Come tell me how you live’ over haar leven in Syrië met haar man, archeoloog Max Mallowan. Ook onze eigen archeoloog, Van Giffen, blijkt betrokken te zijn geweest bij opgravingen van tells.
 
Naast de archeologische vondsten is van schilder/tekenaar en archeoloog Theo de Feyter werk te zien waarop de opgravingen in Syrische tells staan verbeeld. Halverwege de tentoonstelling zal dit werk aangevuld worden met tekeningen/schilderijen die De Feyter tijdens een zeven dagen durend verblijf in Ezinge maakt(e) van dit wierdendorp.
 
Theo de Feyter: Tell Munbaqa - landschap en opgraving
(foto's: Theo de Feyter)
 
Ook kinderen uit asielzoekerscentra in de regio leveren een bijdrage aan de tentoonstelling. Onder begeleiding van kunstenares Anja Lofvers hebben zij hun droomhuis in beeld gebracht. De zelfgeschilderde droomhuizen staan allemaal op een zelfgekozen plek op de wereld, hoog en droog op een heuvel, met daaromheen alles wat de jonge kunstenaars belangrijk vinden.
Deze tentoonstelling-binnen-de-tentoonstelling heeft een eigen plekje gekregen in een tent in het museum, en is te bezichtigen zolang de Syrië-expositie loopt. Alle schilderijen zijn voorzien van een korte uitleg door de kinderen zelf.
Kinderen uit ht AZC van Sint Annaparochie schilderen hun droomhuis
 
De toelichting op de tentoonstelling is in het Nederlands, Engels en Arabisch.
 
Rondom de tentoonstelling worden verschillende activiteiten en lezingen georganiseerd, zoals:
 
Houd onze agenda in de gaten voor meer informatie!


TENTOONSTELLINGEN EN GERELATEERD: