Activiteiten

 
 
Zaterdag 19 augustus & 14 oktober, 13-16.30 uur: arrangement Museum Wierdenland, Kerk en Allersmaborg. VOLGEBOEKT
Op zaterdagmiddag 19 augustus en 14 oktober organiseert Museum Wierdenland een excursie die via het museum en een stop bij de middeleeuwse kerk van Ezinge naar de Allersmaborg voert. De tocht kan op de fiets of met de auto afgelegd worden.
 
Tijdens dit arrangement wordt duidelijk hoe de geschiedenis van het landschap in en rond de wierde van Ezinge verweven is met de rol van de kerk en met het leven van de vroegere bewoners van de Allersmaborg.
 
Programma:
13.00 uur: start met koffie in Museum Wierdenland, Van Swinderenweg 10.
13.30 uur: rondleiding in het museum.
14.15 uur: naar de kerk op de wierde voor een kort bezoek en uitleg.
14.45 uur: vertrek naar de Allersmaborg.
15.00 uur: ontvangst op de Allersmaborg met thee en taart.
15.30 uur: rondleiding binnen door de kamers en het koetshuis; rondleiding buiten door de tuinen, met aandacht voor de verschillende bouwperiodes van de borg.
 
Kosten:
€ 22,50 inclusief toegang tot museum, kerk en borg, koffie bij de start en thee met taart op de borg.
€ 17,50 voor museumkaarthouders.
Kinderen t/m 12 jaar € 10, met museumkaart € 7,50.
 
Aanmelden vooraf is noodzakelijk, via:
boekingen@wierdenland.nl.
 
De rondleidingen en uitleg worden verzorgd door een deskundige gids van het museum.
 
Maximum aantal deelnemers: 15.

Allersmaborg

Zaterdag 7 oktober - Lezing door Egge Knol: 'Albert Egges van Giffen, de vernieuwende archeoloog'.
Egge Knol, tot voor kort conservator Árcheologie, Geschiedenis en Oude Kunst van het Groninger Museum, geeft in het kader van de Maand van de Geschiedenis met als thema 'Euréka' een lezing over de vernieuwende archeoloog Albert Egges van Giffen.
 
Van Giffen is veruit de bekendste Nederlandse archeoloog van de twintigste eeuw. Zijn opgravingen richtten zich voornamelijk op wierden, hunebedden, grafheuvels en urnenvelden. Met zijn opgravingen in Ezinge in de jaren 1920 en 1930 legde Van Giffen als eerste de structuur van een dorp door de eeuwen heen in zijn geheel bloot. Tijdens dit project ontwikkelde hij een methode waarbij een maximum aan gegevens verkregen kan worden met een minimale verstoring. Hij gaf Nederland, zeker Noord-Nederland, letterlijk zijn eigen voorhistorie. Hij woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Groningen. Egge Knol zal in zijn lezing ingaan op het baanbrekende werk van Van Giffen. Na de lezing kan men de vondsten, kaarten en foto's van de opgravingen in Ezinge bekijken in het museum.
 
Tijd: zaterdag 7 oktober, 10.30 – 11.30 uur.
 
Plaats: Museum Wierdenland, Van Swinderenweg 10, Ezinge.
 
Kosten: entreekosten van het museum.
 
Reserveren: boekingen@wierdenland.nl.
Karikatuur van prof. dr. A. E. van Giffen, gemaakt door Piet van Hem voor het Nieuwblad van het Noorden van 17 juni 1947 t.g.v. het 25-jarig bestaan van het Biologisch-Archeologisch Instituut van de RUG

Zondag 8 oktober, 14.00 uur: gratis rondleiding.
Elke 2e zondag van de maand kunt u profiteren van een gratis rondleiding in het museum, waarbij ook de Ezinger wierde wordt bezocht. Opgave via boekingen@wierdenland.nl.