Expositie ‘Syrië’ nog t/m 6 oktober te zien
 
 
 
De tentoonstelling ‘Syrië’ is de afgelopen maanden veel in de pers geweest. In onder meer de NRC en het Dagblad van het Noorden stonden uitgebreide artikelen over kunstenaar/archeoloog Theo de Feyter, die in juni (weer) een reis maakte naar Syrië en daar de verwoestingen van kunstwerken vastlegde. Hij logeerde begin augustus als ‘artist in residence’ in Ezinge, waar hij ook archeologisch interessante plekken vastlegde. Zowel het Syrische als het Ezinger werk van De Feyter zijn aan de expositie toegevoegd.
 
In de expositie laat het museum de overeenkomsten en verschillen zien tussen de tells in het Midden-Oosten en de Noord-Nederlandse wierden of terpen. Ook wordt het verhaal verteld van de terpbewoners in samenhang met dat van de tellbewoners in Syrië.
 
‘Mijn Droomhuis’ vormt een bijzonder onderdeel binnen de expositie. Vluchtelingenkinderen uit de azc’s van Delfzijl en Sint-Annaparochie hebben hun eigen droomhuis geschilderd, hoog en droog op een heuvel.
Kinderen uit ht AZC van Sint Annaparochie schilderen hun droomhuis
 
Theo de Feyter op televisie in De Kennis van Nu
 
Op woensdag 18 september zendt de NTR een aflevering uit van De Kennis van Nu onder de titel Het verwoeste verleden. Aanvang 21.15 uur. Centraal staat de teloorgang van het erfgoed in Syrië door oorlogsgeweld. Met onder meer kunstenaar Theo de Feyter en directeur Ayham al-Fakhri van het museum in Raqqa (die de expositie in museum Wierdenland heeft geopend). Ook de nieuwe 3D-scantechnieken waarmee in spijkerschrift geschreven teksten kunnen worden gelezen komen aan de orde.
De uitzending is een week na dato ook nog te bekijken via de app van npo.nl.
 
Lezing Klaas Dijkstra in Museum Wierdenland
 
Op woensdag 25 september verzorgt dr. Klaas Dijkstra in Museum Wierdenland (Ezinge) een lezing in het kader van de Syrië-tentoonstelling Tells, de wierden van het Midden-Oosten? In de lezing staan de opkomst en de bloei van de stad Palmyra als onderdeel van het Romeinse Rijk centraal.
 
Besproken wordt wat het belang was van Palmyra tot de verwoesting ervan in 272, hoe de stad zich kon ontwikkelen tot een oase van rijkdom middenin de woestijn, hoe hij was georganiseerd, en wie er woonden.
 
Dijkstra verzorgt de lezing vanuit zijn achtergrond als godsdienstwetenschapper met als specialisatie Antieke Religies. Hij promoveerde in de (godsdienst)geschiedenis van het Oost-Romeinse Rijk in de Vroege Keizertijd (grofweg de eerste drie eeuwen na Christus), waarvan Palmyra deel uitmaakte in zijn hoogtijdagen.
 
Plaats: Museum Wierdenland, Van Swinderenweg 10, Ezinge.
Tijd: 20.00 – ca. 21.30 uur.
Kosten: € 4,- of museumjaarkaart (inclusief koffie/thee en bezoek tentoonstelling).
Opgaveboekingen@wierdenland.nl.
 
Theo de Feyter, Palmyra Bel-temple
 
Concert New Life Choir en baklava proeven
 
Op zaterdag 28 september komt het Syrische koor New Life Choir uit Groningen naar het museum. Het koor bestaat uit 15 Syrische vluchtelingen. Meer informatie over het koor op www.newlifechoir.nl.
 
Als extraatje zijn deze middag heerlijke Syrische baklava en andere zoetigheden bij de thee en koffie verkrijgbaar. En uiteraard is de tentoonstelling te bezichtigen.
 
Tijd: van 15.00 uur tot 17.00 uur.
 
Kosten: € 6,- entree (museumkaart gratis); € 3,- voor thee/koffie met keus uit het baklavabuffet.
Voor het optreden van het koor hoeven bezoekers niet extra te betalen. Een vrijwillige donatie is welkom.
 
Opgave: boekingen@wierdenland.nl.
New Life Choir
 
Bier in Ezinge en Syrië
 
 
Theo de Feyter, Palmyra Bel-temple
 
Zondag 6 oktober is de laatste dag van de Syriëtentoonstelling en dat willen we feestelijk afsluiten met een middag over bier. Museum Wierdenland heeft een eigen biertje laten brouwen door brouwerij Baxbier in Groningen, van ingrediënten die al 2500 jaar in de regio voorkomen, zoals vlierbloesem en emmertarwe: Wierdebier. In de regio waar Syrië nu ligt werd al zo’n 4500 jaar voor Christus bier gedronken. Een deel van de Syriëtentoonstelling gaat over de oorsprong van bier in het Midden-Oosten. Een goede reden om eens extra aandacht aan bier te besteden.
 
Met een aanstekelijke lezing van botanisch archeoloog en expert in het terpen- en wierdengebied Mans Schepers en een korte rondleiding door directeur Heidi Renkema, waarin we in het bijzonder stil staan bij het bierthema. Bijvoorbeeld het verhaal achter de duizenden jaren oude erotische bierplaquette uit Mesopotamië. Daarna vertellen de brouwers van Baxbier over het bierbrouwproces en is er een bierproeverij. Natuurlijk is het dan mogelijk ook ons eigen Wierdebiertje te proeven.
 
Programma:
 
Tijd: van 15.00 uur tot 17.15 uur.
 
Kosten: €12 pp., inclusief koffie en thee, entree museum, lezing, rondleiding en deelname aan de bierproeverij.
 
Opgave: boekingen@wierdenland.nl.
 
Er is maar plaats voor maximaal 40 personen, dus wees er snel bij!
 
Een nieuw arrangement: naar Museum Wierdenland en de Allersmaborg
 
Driemaal deze zomer organiseren Museum Wierdenland in Ezinge en de Allersmaborg een gezamenlijk arrangement op de zaterdagmiddag: een bezoek aan het museum en de Allersmaborg. De nadruk ligt daarbij op de landschappelijke en cultuurhistorische relatie tussen Ezinge en de Allersmaborg.
Er is veel belangstelling: tweemaal was het arrangement al snel volgeboekt.
 
Het programma begint om 13.00 uur met koffie en thee in Museum Wierdenland. Om 13.30 uur start daar een rondleiding en wordt een korte film vertoond. Om 14.15 uur op de fiets of met de auto naar de kerk voor een korte uitleg over de rol die de heren in Groningen hadden bij de oprichting van de vele kerken. Ook is hier de kerkbank te bezichtigen die speciaal voor de Allersma’s werd gemaakt. Om 14.45 uur wordt de tocht vervolgd naar de Allersmaborg waar om 15.00 uur de thee met vers gebak klaarstaat. Om 15.30 start hier de rondleiding in en om de borg. Om 16.30 uur is de afsluiting.
 
Of en hoe dit arrangement in 2020 een vervolg krijgt is op dit moment nog niet bekend: de laatste editie is op 21 september en er moet nog geëvalueerd worden.
 
Voorgevel van het museum en Allersmaborg
 
Lezing over streekeigen fruitbomen Erven & Tuinen Westerkwartier
 
Wilt u een boomgaard of fruitboom op uw erf of in uw tuin? Heeft u interesse in streekeigen rassen van het Westerkwartier of de historie van fruit op de wierden? Of in praktische tips over het snoeien en aanplanten van fruitbomen?
 
In een boeiende lezing vertelt Jan Veel, van Vrienden van het Oude Fruit, over specifieke soorten appels, peren en pruimen van het Westerkwarier. Heidi Renkema, directeur van Museum Wierdenland, geeft interessante informatie over de historie van fruit op de wierden. Jan Woltema, ook van Vrienden van het Oude Fruit, laat ons verschillende soorten appels en peren zien en proeven. En Stieneke van der Wal, van Het NoorderErf, geeft uitleg over het snoeien van fruitbomen en over de nieuwe workshops van Erven & Tuinen Westerkwartier die binnenkort worden georganiseerd.
 
Naast de lezing is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen en na te praten. U kunt appels en peren laten determineren. Er is informatie over Erven & Tuinen Westerkwartier, de workshops en de mogelijkheid om subsidie te krijgen op streekeigen beplanting. IVN Westerkwartier is er en u kunt kennis maken met specialiteitenkwekerijen de Baggelhof en Ninabel, Vrienden van het Oude Fruit en natuurlijk Museum Wierdenland, waar we te gast zijn.
 
Bestemd voor: inwoners van de gemeente Westerkwartier.
Plaats: Museum Wierdenland, Van Swinderenweg 10, Ezinge.
Tijd: woensdag 16 oktober, 20.00 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur).
Kosten: € 2,50, incl. koffie en thee.
Opgave: niet nodig.
 
Meer informatie: www.erven-tuinenwesterkwartier.nl en www.facebook.com/erventuinenwesterkwartier.
 
 
Theo de Feyter, Palmyra Bel-temple
 
Nieuwe wisselexpositie: Groningen, Kunstenaarsparadijs!?
19 oktober 2019 – 13 april 2020
 
27 professionele Groninger kunstenaars exposeren hun werk, toegelicht met teksten en anekdotes over hun kunstenaarschap in onze provincie. Prachtige werken uitgevoerd met diverse materialen en technieken. Bijvoorbeeld: het grote houtenbeeld van Stephan Beale, de draadfiguren van Noor Agter, de kleurrijke schilderijtjes van Marjan Cornelius of de prachtige zwart-wit fotoseries van Onno Broeksma.
 
In de derde week van december hangen al deze kunstenaars een ander werk op. Met dezelfde kwaliteit en diversiteit.
 
Het mooie is dat zij allemaal deelnemen aan 'Pakje Kunst' in Museum Wierdenland. U kunt voor slechts 2 x € 2,- een klein kunstwerkje van de kunstenaars trekken uit een verbouwde sigarettenautomaat! Het is een verrassing welk werkje u trekt!
 
In november zijn er workshops waarbij u onder begeleiding van een van de kunstenaars zelf een verrassingsdoosje kunst kunt maken, bijvoorbeeld als cadeautje voor Sinterklaas of Kerst.
 
 
Theo de Feyter, Palmyra Bel-temple
 
Nieuws vanuit educatie
 
Begin augustus hebben we voor het eerst een zomermarkt georganiseerd. Ongeveer 25 enthousiaste kinderen (en hun ouders) kwamen op deze markt af en hebben in en buiten het museum aan diverse leuke (educatieve) activiteiten meegedaan.
 
Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Scholen kunnen net als vorig jaar via Erfgoedpartners Groningen boeken voor ons programma Mysterie op de Wierde. Dit leuke programma voor de groepen 5 - 8 van de basisschool bieden wij 1x per maand aan.
We zijn benieuwd of het weer net zo goed gaat lopen als in het vorige schooljaar.
 
We zijn bezig met het inrichten van de kinderhoek 'Wierdenlab'. Helaas hebben we onze oorspronkelijke plannen met een geheel nieuwe inrichting moeten bijstellen omdat er geen budget is en aangevraagde subsidies niet doorgingen. Maar we proberen er een leuke ruimte van te maken, waar kinderen diverse activiteiten kunnen gaan doen en onderzoekend bezig kunnen zijn.
 
Oktober Kindermaand Museummaand
 
Mien lutje lanteern
 
Op 27 oktober (13.00-16.00 uur) organiseren we in het kader van 'Oktober Kindermaand' de kinderactiviteit 'Mien lutje lanteern'. Kinderen van 4-12 jaar zijn welkom en kunnen een lantaarn maken van bieten, blikjes en pompoenen. Jonge kinderen kunnen een lampion beschilderen. Ouders en grootouders zijn van harte welkom om mee te komen helpen. De activiteit is deze maand gratis voor kinderen. Volwassenen betalen de reguliere entree (museumkaarthouders gratis).
 
 
Bieten snijden
 
Kindertentoonstelling: Wies op Wier
Waar kom je weg?... jouw Ezinge, mijn Ezinge
Vanaf 19 oktober
Wonen in Ezinge, wat is daar nou eigenlijk zo bijzonder aan? Al heel lang wonen er mensen in Ezinge. De wierde is bijzonder, het kerkje, het landschap. Veel dingen die je kunt zien in Museum Wierdenland zijn van heel lang geleden, van je opa, oma, of bet- bet- betovergrootouders…. Maar van het Ezinge van nu ligt er heel erg weinig. Eigenlijk is de tentoonstelling dus nog niet af. Maar wat moet er dan in? Museumdirecteur Heidi Renkema wil graag de tentoonstelling afmaken. Daarom heeft ze aan de kinderen van basisschool 'Op Wier' gevraagd om haar te helpen. Want wat vinden kinderen nu zelf bijzonder aan Ezinge? Wat is de moeite waard om te laten zien in het museum? En waarom zou je eigenlijk iets bewaren of willen laten zien in een museum?
 
Dat zien we na 18 oktober. Dan start een tentoonstelling van en door leerlingen. Ieder kind richt een eigen vitrinekastje in. Al die kastjes komen te hangen in Museum Wierdenland. De tentoonstelling is in ieder geval tot eind 2019 te bekijken.
 
De tentoonstelling is onderdeel van een 'leergemeenschapsproject' waarin Museum Wierdenland en basisschool 'Op Wier' samen met de Hanzehogeschool en Kunst & Cultuur Groningen onderzoeken hoe ze kunnen samenwerken. De leerlingen denken daarbij zelf mee over hoe dat het beste kan en wat zij belangrijk vinden om te laten zien van Ezinge. Het project wordt begeleid door Joke Leenders, Cultuuronderwijs.
 
 
Met de klas in het museum
 
Nog even voorstellen: Yordanos
 
Sinds 21 september 2018 werkt Yordanos Gebreselassi-Maru als vrijwilliger voor Museum Wierdenland. Zij doet er 2 dagen in de week schoonmaakwerk en helpt onder meer in de keuken en bij andere werkzaamheden.
 
Yordanos komt uit Eritrea en is nu 4 jaar in Nederland. Ze woont in Ezinge. Ze vindt het werk in het museum leuk en het is ook goed voor haar, denkt ze.
 
Maar binnenkort stopt ze met het werk in het museum omdat ze betaald schoonmaakwerk wil gaan zoeken, het liefst voor vijf dagen per week. Want thuiszitten is niks voor haar. Het zal wel lastig zijn om in of vanuit Ezinge een baan te vinden, verwacht ze.
 
 
Met de klas in het museum
 
Stuur deze nieuwsbrief vooral door naar mensen van wie u vermoedt dat ze geïnteresseerd zijn in ons museum.
Mocht u deze nieuwsbrief niet langer willen ontvangen, laat het ons weten via pr@wierdenland.nl.
Meer informatie, o.a. over entreeprijzen, is te vinden op www.wierdenland.nl en op onze Facebookpagina.
Opgave voor alle genoemde activiteiten boekingen@wierdenland.nl.